• ozobot

    nowoczesne pomoce dydaktyczne

  • zainteresowania

    rozwijanie zainteresowań i umiejętności

  • klasy pływackie

    nauka pływania

  • sztandar

    tradycja i nowoczesność

Zdjęcia11 grudnia uczniowie klasy VIIIa wzięli udział w warsztatach, podczas których prześledzili drogę jaką przechodzi mąka, zakwas, woda, drożdże i sól, by powstał chleb.

Grupa trafiła we wspaniałe ręce pana Stanisława Bigaja, który od blisko 50 lat wypieka w dzielnicy Długoszyn wspaniałe pieczywo.

Wycieczkę uczniowie rozpoczęli od magazynu, w którym ułożone były na paletach 50-kilogramowe worki z mąką. Następnie pokazano uczniom sprzęt do wyrobu pieczywa, na którym po kilku minutach wyrabiali bułeczki, chleby i kołacze. Uczniowie ulepili blisko 90 bułeczek i 4 bochenki chleba, które godzinę wypiekały się w piecu.

Zapach podczas pieczenia był nie do opisania. Jeszcze większe były doznania wzrokowe podczas wyjmowania pieczywa. Nie czekając na ostudzenie, każdy jadł swoje wypieki „aż mu się uszy trzęsły”. Uczniowie dziękują za wspaniałą lekcję w piekarni.